maandag 25 mei 2009

Bluetooth tool maakt menselijke interactie inzichtelijk

door:
Ewald Smits
over:
internet, mobiel, software, psychologie, sociologie, computer
op:
20 augustus 2007

Een team van Britse onderzoekers is bezig de kracht van Bluetooth en sociale netwerken met elkaar te verbinden om zo meer inzicht te krijgen in de menselijke interactie. Met de Bluetooth softwaretool Cityware proberen wetenschappers van Bath University nieuwe vrienden-netwerken te bouwen via bijvoorbeeld mobiele telefoons. Social Network Facebook is de proeftuin voor het experiment, zo meldt de BBC.

Volgens projectleider Vassilis Kostakos helpt de tool bij het vinden van bekende vreemdelingen. “Het leuke van Bluetooth is dat je via je mobieltje of je laptop in contact kunt komen met gelijke gestemden zonder dat je daar weet van hebt. Terwijl jij over straat loopt en niets doet, zoekt je mobiel of je laptop contact met mensen die straks misschien wel je vrienden worden.”

Om Bluetooth-ID’s te scannen en mensen met elkaar in contact te brengen, hebben de wetenschappers nodes ingezet. Nodes zijn mini-computers die constant zoeken naar Bluetooth-apparaten. De apparaten die zo’n node oppikt worden doorgezet naar een server die de ID’s vervolgens vergelijkt en kijkt of er binnen Facebook gelijkgestemden zijn te vinden.

De campus van de Bath University in London is voorzien van nodes, net zoals die van de University of California. Ook in Zweden, Hong Kong en Sydney zullen binnenkort nodes online gaan.

Bron: http://sync.nl/bleutooth-tool-maakt-menselijke-interactie-inzichtelijk/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten